Motor-Life Today Besök oss på facebook!
    • Tidningsportalen
    • Kontakta Redaktionen
    • Automobile Report
    • Bilnyheter
    • Concept Cars
    • Högoktanigt
    • Nyhetsarkiv
    • Trafik
    • HEAVY Road Vehicles
    • Nya Fordon
    • Fordonshistoria
    • Offroadhobbyn
    • Nyhetsarkiv
    • America Yesterday
    • Bensinstationer
    • Bilindustri
    • Dealer
    • Kända personligheter
    • Motell
    • Vyer från Europa
    • Bilar & Trafik
    • Motor-Life
    • Automobilhistoria idag
    • Bilhobbyn
    • American Car Review
    • Bilar värda uppmärksamhet
    • Classic Cars Guide
    • Trender & Traditioner
    • Profiler inom amerikansk bilhobby
    • Lagar & myndighetsutövning
    • Modellbilar
    • Nytt i detta nummer
    • Old Good Stuff
    • Minnenas Arkiv

  • Skapa nytt konto
  • Begär nytt lösenord
Hem › Motor-Life › Bilhobbyn › RIVSTART FÖR ROCKABILLY FESTIVAL I AXVALL !

RIVSTART FÖR ROCKABILLY FESTIVAL I AXVALL !

Juli 2012 — Redaktionen

Vädrets gudar var emot arrangörerna när Sweden Rockabilly Festival gick av stapeln på Axevalla Travbana. Ändå måste man klassa arrangemanget som mycket lyckat!

Idén att arrangera Sweden Rockabilly Festival uppstod redan i juli 2011. Två företag inom event diskuterade lite löst om en bilträff för att hedra Eddie Meduza. Snart utvecklades idén till en mer komplett show. Samtidigt fick man kontakt med en paraplyorganisation som heter Skaraborgsraggarna. Till dessa är anslutna nio lokala klubbar med motorintresserade i alla åldrar, med tonvikt på äldre amerikanska bilar.

Platsen för arrangemanget blev kanske det mest lämpliga stället av alla! Axevalla Travbana, 7 km från Skara, är som klippt och skuren för den här showen.

Ett ypperligt ställe, som gjort för en festival av detta slag. Tillräckligt långt från bebyggelse. Inte ens den mest högljudda musiken hördes till närmaste bostad! Perfekta tillfartsvägar och bara 200 meter från en fyrfilig motorväg. En stor och professionell campingplats i omedelbar anslutning till festivalen, försedd med nödvändiga bekvämligheter och även sjukstuga.

Arrangörerna hade också hörsammat de äldre människor som hört av sig före festivalen. Således var hela festivalen handikappanpassad. Det fanns dessutom en seniorparkering för äldre, som behövde kunna parkera sin bil på nära avstånd. Till och med hade man ordnat en särskild senioravdelning, där äldre kunde vistas och avnjuta den amerikanska glamouren och musiken på ett bekvämt sätt!

 

FIN BILUTSTÄLLNING MED NASCAR-BANA

Bilutställningen var av naturliga skäl inte så stor. Men med tanke på vädret på fredagen och att det var första gången festivalen arrangerades, så var tillströmningen berömvärd med bortåt 500 bilar på utställningsplanen. Till skillnad från många andra liknande tillställningar parkerades bilarna på en snygg, kortklippt gräsmatta med den breda travbanan runt om. Den användes av bilägarna för att ta sig runt parkeringsytan. Eftersom den lutade inåt i böjarna och gick i en stor oval, så kunde det stundtals påminna om NASCAR, men i lugnt och harmoniskt tempo. Ofta förekom det att två bilar rundade banan sida vid sida. En vacker syn!

Utbudet av fordon var brett. Allt ifrån en serie utsökta veteranmopeder i absolut utställningsskick, till knappt påbörjade hot rods. Här stod typiska ”raggarbilar” sida vid sida med välputsade originalbilar i åldersspannet 1940—1980. Övervägande delen var naturligtvis amerikanska bilar, men en och annan Volvo hade djärvt nog vågat sig in med förhoppningen att inte bli utsparkad! Till och med en äkta Opel Kapitän av 1962 års modell fanns på plats, vars ägare med all rätt höjde bilmodellen till skyarna. Idag är Opel Kapitän en kultbil med ständigt stegrande samlarvärde — så länge originalutförandet bibehålles.

Här fanns också verkliga godsaker som 1947 Lincoln Continental, 1953 Oldsmobile Super 88 Convertible och 1965 Cadillac Series 75 Limousine, för att bara nämna några. Dessa och flera andra bilar presenteras i separata notiser.

 

MYCKET VÄLARRANGERAD FESTIVAL

Knappt ett 20-tal knallar samsades om kunderna. Regnet under fredagen hade skrämt bort en del. Dessutom var det första året festivalen arrangerades. Istället fick färre knallar nöjet att ta hand om fler kunder! Mindre konkurrens med andra ord.

Dessutom bjöds det inte ut en massa löjligheter som inte har med hobbyn att göra! Det var befriande. Kläder med anknytning till bilhobbyn, smycken med samma inriktning, trevliga plåtskyltar, USA-flaggor och naturligtvis bildelar. Ja, så fanns det förstås utspisning. Kön till korvkiosken ringlade lång mest hela tiden. Skaraborgarna tycks vara ett matglatt släkte. Men det är väl kanske inte så konstigt när Skara har blivit Sveriges ledande köttproducerande centra!

Det fanns även möjlighet att köpa kebab som gjorts på vilt, ett stort serveringsställe där man kunde välja att äta utomhus eller under tak. I anslutning till bilutställningen fanns ett stånd som uppskattades extra av undertecknad. Där sålde en känd Skara-företagare nybakade, varma kanelbullar av mycket hög klass. Och till dessa kunde man köpa iskall dricka i ett väder på cirka 20 grader! Sådant uppskattar man!

På lördagskvällen drog musiken igång från tre scener och i anslutning till huvudscenen inne i det stora ridhuset fanns restaurang med vin- och spriträttigheter. Musiken dånade äkta rockabilly-musik, dansgolvet var fyllt till bristningsgränsen och glädjen stod högt i tak!

På utsidan festivalen hade polisen laddat upp med flera fordon och en massa poliser som försökte se kaxiga ut, men utan att lyckas särskilt bra! Och inte heller fick polisen någon direkt utdelning. Besökarna uppförde sig anständigt och några incidenter tycks inte ha inträffat. Det var ju ett bilmöte i amerikansk anda — ingen fotbollsmatch.

 

 

Jan-Eric C. Olfwenstam

Ett charmant ekipage var denna 1962 Cadillac Series 62 Convertible.

1959 Chevrolet Impala Convertible i mycket fint skick, även om färgvalet inte var original. Notera extra stötfångarskydd. Till höger i bild en customizerad 1957 Lincoln.

En mycket attraktiv årsmodell av Chevrolet El Camino är 1969 års modell.

Denna 1958 Buick Limited Riviera Hardtop Coupe drog stor uppmärksamhet på grund av sitt utsökta originalutförande. Till och med rätt bredd på de vita däcksidorna.

Ytterligare en mycket fin 1958 Buick Limited var denna gula Convertible med mörkgrön sufflett.

Med en så fin bil är det självklart att servera medhavd matkorg i omedelbar närhet för njutnings skull.

En 1955 Ford? Nej — inte alls! Och inte heller en Mercury, som det råkar stå i bilens registreringspapper! Bilmärket är Meteor och tillverkades av Ford Motor Company of Canada Ltd. Bilmärket Meteor var tänkt som en lite mindre och billigare bil till det canadensiska bilmärket Monarch. Det sistnämnda var motsvarigheten till Mercury från USA. Den här bilen är en 1955 Meteor Rideau 4dr Sedan.

Det ansågs viktigt att även kromdekoren skiljde Meteor från Ford. Listerna utefter karosserisidorna är således original, enbart fälgarna är custom.

En tjusig 1959 Buick Electra Hardtop Sedan. Electra bygger på den stora hjulbasen på 126,3 tum, men är något enklare i utförandet mot top of the line som detta år var Electra 225.

Aktern på 1959 Buick Electra är magnifik med sina vackert vinklade stjärtfenor.

”Flat Top” är den vanliga benämningen på den här takformen, eller ”terasstak” som andra säger som hyllar det svenska språket. Detta karosserialternativ fanns att tillgå på 1959 och 1960 års modeller av samtliga amerikanska GM-märken, men frågan är om inte det är allra mest smakfullt på just 1959 Buick?

I slutet av 50-talet var det positivt att se elak ut! Åtminstone om man var en elegant amerikansk bil! 1959 Dodge Coronet Lancer hardtop Sedan ståtar med en av marknadens tuffaste fronter.

Samma design av fronten givetvis på denna 1959 Dodge Royal 4dr Sedan.

En lite ovanligare vagn är denna 1959 DeSoto Fireflite 4dr Sedan i till synes korrekt originalutförande. Det är trevligt att det även har börjat importeras 4-dörrars bilar. De har sin givna plats i bilhistorien.

Denna trevliga 1958 Dodge Coronet Hardtop Coupe är såld fabriksny i Sverige 1958. Inte nog med det. Med största sannolikhet är den även tillverkad i Sverige!

1961 Chrysler New Yorker Hardtop Sedan. Tätmönstrad grill och mer utsmyckningar kännetecknar New Yorker från märkets billigare modeller.

1961 var sista årsmodellen av Chrysler med stjärtfenor. Till höger i bild ses en mycket ovanlig 1958 Chevrolet Delray 2dr Sedan.

1959 Chrysler Windsor Hardtop Sedan med en stark färgkombination.

En fabulös 1952 Hudson Hornet Hollywood med en minst sagt djärv färgsättning. Fullutrustad med dubbla spotlights och yttre solskärm, så kallad gangsterkeps.

Extra stötfångarskydd och små dimljus kompletterar fronten på denna magnifika automobil.

Tredelad bakruta, mjukt sluttande akter och extra stötfångarskydd. Personlig namnskylt som sig bör på denna vagn, anspelande både på bilens färg och ägarinnans namn!

En nyimporterad 1954 Pontiac Chieftain 2dr Sedan med sitt karaktäristiska, breda kromband över hela motorhuven.

1954 Pontiac Chieftain är mycket ovanlig i Sverige. Dessutom som 2dr Sedan. Även bakluckan begåvades ett brett kromband så det inte skulle hysa någon tvekan om bilmärket!

Första generationens Pontiac Firebird har blivit sällsynta, till förmån för betydligt nyare årgångar. Här kan vi i varje fall se en härlig 1968 Firebird Convertible.

En strålande 1957 Chevrolet 3100 Stepside Pickup i kalasfint skick. En 57:a är lätt att känna igen eftersom grillen blev annorlunda detta år på den här modellen. Och till 1958 var det åter ny grill, kombinerat med dubbla strålkastare.

Det är inte varje dag man har nöjet att vila blicken på en fin 1958 Chevrolet Brookwood. Här försedd med yttre solskydd, så kallad gangsterkeps. Original navkapslar och däck med bred vit sida! Det är alltid ett nöje att se en originalbil.

På tal om originalbil! Studera denna härliga 1959 Chevrolet Impala 4dr Sedan! Till synes helt original. Bara navkapslarna saknas, men de kommer säkert på plats framöver. Det är så här bilarna såg ut i Sverige på den tiden det begav sig, och som motorhistoriker är man glad över att se dem.

Första årsmodellen av Mercury med panoramavindruta. 1955 Mercury Monterey Hardtop Coupe. Monterey var det här årets mellanserie från Mercury. Modellnamnet kommer från den lilla staden Monterey som ligger vid Stilla Havskusten mellan Los Angeles och San Francisco. I den här staden är gatorna extrembreda och det var här John Steinbeck skrev den världsberömda romanen ”Vredens Druvor”.

1956 Mercury Montclair Sport Hardtop Coupe. En aning mer attityd i fronten mot 1955 års modell. Observera den vackra, långhåriga damen i baksätet.... Nej visst, det är en väluppfostrad hund!

Ännu en 1956 Mercury. Detta är en Montclair Phaeton Hardtop Sedan som tillverkades i 23.493 exemplar.

Visst är det lite drag åt 1958 Buick i fronten? Men bilen är en 1959 Mercury Monterey Hardtop Sedan med en helt fantastisk takdesign och djärvt utformade stjärtfenor som i princip börjar redan på framdörrarna!

En absolut fantastisk formgivning med en gigantisk bakljusramp och tydligt markerade stjärtfenor, kännetecknar denna ljuvliga 1966 Buick Electra 225 Convertible!

Riktiga fullsize av sent sextiotal har blivit populärt. Här en skön 1968 Buick Electra 225 Hardtop Sedan.

1958 Oldsmobile Ninety-Eight Holiday Hardtop Sedan, tillverkad i 27.603 exemplar. Den mest exklusiva modellserien och den näst dyraste versionen detta år.

En verkligt sällsynt vagn är denna 1958 Oldsmobile Super 88 Convertible som tillverkades i bara 3.799 exemplar!

På Sweden Rockabilly Festival fanns många 1958 Cadillac. Här är en färgstark Coupe de Ville i originalkulör.

Ett gäng med klassiska mopeder i absolut utställningsskick, fanns också med. Samma ägare till alla dessa maskiner!

Huvudbyggnaden till Axevalla Travbana.

Sweden Rockabilly Festival skyltade tydligt och snyggt.

En 1959 DeSoto hälsar välkommen till Skara!

En skiss över festivalområdet. Ingång längst ner på bilden och därefter marknadsstånd och anläggning för sjukvård. Marknadsgatan sträckte sig åt vänster, bort till huset med grått tak. Den grå ovalen är normalt travbanan som fick användas för färd med bilar. Den stora gräsmattan i mitten användes för bilutställning. Ytterligare en sjukstuga! Längst upp på bilden en mycket stor campingplats och ytterligare en sjukstuga! Den röda linjen visar färdväg för utställande bilar till och från utställningsområdet.

En liten del av bilutställningen.

Ytterligare en del av bilutställningen.

Hungriga bilentusiaster i en ringlande kö till korvkiosken.

Nostalgeek ståtade med sin snyggt ombyggda 1935 Plymouth PJ50 Commercial Sedan, trevligt parkerad intill marknadsståndet.

Skall man ut på resa för att sälja bildelar, så måste man väl åka ståndsmässigt. En smakfull 1960 Chevrolet Nomad är inte fy skam! Försedd med original takräcke, spotlight och spinners på navkapslarna.

Här kunde man köpa varma och underbart goda kanelbullar, tillsammans med iskall läsk! Ett välbehövligt ”vattenhål” för trötta bilentusiaster i värmen. Allt serverades med stor vänlighet och kundservice!

På en utomhusscen härjade Norstedtz, hyllande Eddie Meduza.

Och visst var publiken enorm och upprymd över musiken!

Från stora scenen inne i ridhuset var aktiviteten hög med en lång rad kända artister som Top Cats, Eva Eastwood och Go-Getters.

Trots stora ytor i ridhuset var dansgolvet fyllt med glada människor. Där fanns också utskänkning av mat och dryck.

Fler artiklar inom

  • 3100
  • Axevalla Travbana
  • Brookwood
  • Buick
  • Cadillac
  • Chevrolet
  • Chieftain
  • Chrysler
  • Continental
  • Coronet
  • Coupe de Ville
  • Delray
  • DeSoto
  • Dodge
  • Eddie Meduza
  • El Camino
  • Electra
  • Electra 225
  • Eva Eastwood
  • Firebird
  • Fireflite
  • Ford
  • Ford Motor Company of Canada Ltd
  • Holiday
  • Hollywood
  • Hornet
  • Hudson
  • Impala
  • Jan-Eric C. Olfwenstam
  • John Steinbeck
  • Kapitän
  • Limited
  • Lincoln
  • Mercury
  • Meteor
  • Monarch
  • Montclair
  • Monterey
  • New Yorker
  • Ninety-Eight
  • Nomad
  • Oldsmobile
  • Opel
  • Phaeton
  • Plymouth
  • Pontiac
  • Rideau
  • Royal
  • Series 62
  • Skara
  • Skaraborgsraggarna
  • Super 88
  • Sweden Rockabilly Festival
  • Volvo
  • Vredens Druvor
  • Windsor
För att kommentera artikeln kan du skapa ett konto eller logga in
© Copyright 1996-2019 WORLD MOTOR PRESS