Audi som bilmärke skapades redan 1910 sedan August Horch kommit på kollisionskurs med styrelsen i Horch Motorwagenwerke och bildade ett nytt företag med namnet August Horch Automobilwerke. Lätt kan man förstå att det skapade stridigheter, varvid Horch tvingades ändra företagsnamnet till Audi Automobil-Werke GmbH.
Horch på tyska betyder ”lyssna” och Audi är det latinska namnet på samma ord. Således tillverkades Audi i konkurrens med Horch. På samma sätt skapades DKW utan samröre med vare sig Horch eller Audi. Från början tillverkade DKW motorcyklar under ledning av dansken Jörgen Skafte Rasmussen, som 1928 blev majoritetsägare i Audi.
Audi såldes förfärligt dåligt och Rasmussen planerade att upphöra med produktionen. Istället var det fabrikslokalerna han ville åt. Orsaken var planeringen av en helt ny småbil med framhjulsdrift. I befintliga DKW-fabriker fanns inte utrymme för bilproduktion.
Den stora världsdepressionen, som startade på Wall Street i New York i oktober 1929, slog snart mycket hårt även mot Europa. Samtliga tyska biltillverkare var nära bankrutt och Sächsische Staatsbank, som var långivare till Audi och DKW, tvingade fram en fusion med målet att kunna göra rationaliseringar och effektivisera produktionen.
Sommaren 1932 bildades så Auto Union AG av de fyra fabrikaten Horch, Wanderer, Audi och DKW. I april 1938 upphörde tillverkningen av Audi, men återupptogs 1939, men upphörde i april 1940 tillsammans med övriga märken inom koncernen. Efter krigsslutet befann sig alla dess fabriker i östzonen.
DKW ÅTERUPPSTÅR UR RUINERNA
Eftersom den tyska krigsmakten hade använt sig av i stort sett alla bilmärken med undantag för DKW, så fanns det drygt 60.000 vagnar i Tyskland och cirka 8.000 DKW i Sverige. Orsaken att militären ratade DKW var dess något sköra konstruktion med träkarosseri.
Direkt efter krigsslutet startade man upp en fabrik, om inte annat för att kunna förse alla befintliga DKW med reservdelar. Efterkrigstidens DKW började alltså som en ren reservdelsfabrik. Fordonsproduktionen började 1949 med en liten paketbil och expanderade 1950 till den första personbilen efter kriget.
Under 50-talet var DKW något av ett begrepp inom småbilsvärlden och blev även förebilden för den tekniska konstruktionen i Saab med framhjulsdrift och 3-cylindrig 2-taktsmotor. 1955 visade man upp ett innovativt ingrepp genom introduktionen av DKW 3=6. Man tog helt enkelt och breddade bilen med 10 cm i mitten. Samma utseende som tidigare, men bredare och rymligare.
Men den tekniska utvecklingen körde allt mer ifrån bilar med rykande 2-taktsmotorer och den exteriöra designen härstammade från 1950, även om den hade modifierats ett flertal gånger. För att tala klartext hade bilmärket DKW blivit en aning solkat.
Hos Daimler-Benz AG var man intresserad att komplettera Mercedes-Benz med en serie mindre bilar och 1958 förvärvades Auto Union. I samband med detta bytte man ut märkesnamnet DKW till Auto Union. En del av modellerna gavs även panoramavindruta. Märkesnamnet DKW skulle istället koncentreras till en helt ny, mycket liten bil med namnet DKW Junior. Denna visades första gången på Frankfurt-utställningen hösten 1957, men produktionen gick inte igång förrän i augusti 1959.
NY ÄGARE OCH DKW F102 BLIR AUDI
Hos Auto Union insåg man att det behövdes en helt ny bil i den större småbilsklassen. En bil som skulle ersätta den tidigare DKW. En helt ny, mycket modern design togs fram samtidigt som Daimler-Benz skapade en 4-cyl 4-takts mellantrycksmotor. En av hörnstenarna i marknadsföringen av DKW var ju låg bränsleförbrukning. Den nya mellantrycksmotorn fick ett kompressionsförhållande på 1:11,2 och gav 81 hk. Man skulle därmed kunna klara en så låg bränsleförbrukning som 0,84 lit/mil med högoktanig bensin.
När den nya bilen presenterades var namnet DKW tillbaka även i denna storleksklass och modellnamnet blev F102. Däremot var det fortfarande 2-taktsmoton under huven när produktionen startade i mars 1964 eftersom den nya motorn då ännu inte var produktionsklar.
Sannolikt var det en rejäl miss för under de två år som F102 tillverkades framställdes inte fler än 52.753 exemplar av 2dr och 4dr sedan tillsammans. F102 var en modern liten bil med attraktiv och personlig formgivning. Speciellt fronten med den i kanterna rundade grillen, de uppåtstickande framskärmarna med högt monterade blinkers/parkeringsljus och motorhuvens mittre försänkning bak till luftintaget. Nytt var också skivbromsar, vilket får sägas vara ambitiöst i början på 60-talet på en så liten bil med en tjänstevikt på bara 990 kg. Men 2-taktsmotorn gick inte hem hos köparna. Det var den som drog ner försäljningen i botten och DKW var mycket illa ute.
Förvärvet av Auto Union var en förlustaffär och i början av 1965 sålde Daimler-Benz AG därför Auto Union till Volkswagenwerk. Där planerade man att på sikt lägga ner produktionen av DKW. Den enda modell som såldes under märket Auto Union var den sportiga 1000 Sp, vilken slutade tillverkas i april 1965.
Orsaken till förvärvet var att Volkswagenwerk var i behov av den attraktiva fabriksanläggningen i Ingolstadt. Ledningen för Auto Union förbjöds att påbörja nya projekt, men däremot slutföra pågående. Detta gjorde man med besked! Äntligen kunde man lyfta i den 4-cylindriga mellantrycksmotorn i F102. Men samtidigt döpte man om bilen till Audi och för att ge den en ny identitet ändrades hela fronten. De fyra ringarna som är symbolen för Auto Union, fock vara kvar, men grillen blev ny och mer aggressiv. Men också mer opersonlig och slätstruken. De runda strålkastarna ersattes av rektangulära.
Och ”lyssna” — ett nygammalt bilmärke hade återfötts. Snabbt glömde bilköparna avogheten mot DKW F102 och anammade den lilla Audi redan från början. Volkswagenwerk fick se sig om efter en annan fabriksanläggning för sina storsäljande Volkswagen. Det gjorde man genom att 1969 förvärva NSU och ombilda Auto Union till Audi NSU Auto Union AG.
Därmed fick Volkswagenwerk det svårt förlusttyngda NSU med Wankel-projektet och naturligtvis den mycket speciella NSU Ro 80. En bil som snabbt fick en lågprismodell i Volkswagen K70 med traditionell motor.
EN DKW SOM VILLE VARA EN MERCEDES-BENZ
Ja, det är ett lite elakt uttryck som florerade en hel del på 60- och 70-talen. Lite osanning, men ändå en hel del substans! När Auto Union såldes till Daimler-Benz var tanken att utvidga modellprogrammet nedåt. DKW skulle vara den lilla bilen medan Mercedes-Benz gjorde lite större bilar.
När så Volkswagenwerk köpte Auto Union, var det som nämnts, för fabriksanläggningens skull. Den första Audi var inte heller ägnat som en konkurrent till Mercedes-Benz, även om den fick en motor därifrån.
Men redan 1968 kom den lite större Audi 100 och därmed togs ett första steg för att konkurrera med instegsmodellerna av Mercedes-Benz! Därefter har Audi fortsatt på den inslagna vägen med strävan att bli ett prestigemärke, i konkurrens med just Mercedes-Benz men också BMW.
Vågar vi oss på att mynta en ny devis om Audi? ”Liten blir större och försöker vara kaxig” !
Text: Jan-Eric C. Olfwenstam