"Standard of the World" var länge en slogan som Cadillac med rätta använde sig av. Under decennier var Cadillac världsledande beträffande teknisk utveckling och tillförlitlig kvalitet. Inget annat bilmärke i världshistorien kan uppvisa en så lång och imponerande lista över ledarskap. Först i världen (1908) med standardiserade delar som alla var utbytbara, först i världen med elektrisk självstart (1912), först i världen med komplett, självförsörjande elsystem (1913), först i världen med massproduktion av V8-motorer för personbilar (1914), först med synkroniserad växellåda (1928) för att bara nämna några av de landvinningar märket presterade under sina första decennier!
Det nu drygt 100-åriga märket har fortsatt sitt segertåg och slog en värld med häpnad under det tidiga 30-talet. Världsekonomin var i den djupaste depression och tillverkare efter tillverkare tvingades i konkurs.
Andra statustyngda märken som exempelvis Packard med sina 8- och 12-cylindriga bilar, introducerade en lågprisserie med sexor. Ett försök av anpassning till den bistra verkligheten.
Cadillac, som då hade enbart en V8-motor på programmet, började istället tillverka otroliga lyxvagnar med V-16 motorer i januari 1930. Ett halvår senare kompletterades utbudet med en V-12 motor!
Inte nog med att kunderna kunde välja mellan V-8, V-12 och V-16, man kunde också välja mellan en i det närmaste oändlig rad av olika modeller och utföranden. Från 1930 till och med 1940 kunde Cadillac erhållas med V-16 motor.
Under denna storhetstid stadfäste Cadillac sin position som Amerikas mest prestigefyllda märke.
Under andra världskriget gick man temprärt över till krigsproduktion och deras produktion av stridsvagnar var imponerande. Samtidigt introducerades automatlåda!
Med 40-talet kom också en ungdomlig look, förföriskt kombinerad med lyx, elegans och mängder med komfortutrustning som inte blev normalt i vanliga bilar förrän 30-40 år senare. Under 50-talet kom Cadillac med ett alltmer uttalat maktspråk i designen.
Men med oljekrisen 1974 drabbades Cadillac av "downsizing" - en svordom i sammanhanget! Det var inte bara bilarna som blev mindre. Även motorerna blev det och allt fler detaljer plockades från andra GM-märken.
En vansinnig lag tvingade tillverkarna till en låg, genomsnittlig bränsleförbrukning, utslagen på respektive märkes samtliga modeller. Cadillac gjorde allt mindre modeller och under en följd av år tappade man både sin kvalitet och identitet.
Med det följde också minskad popularitet och marknadsandelar förlorades både till Lincoln och Mercedes-Benz. Frågan var om Cadillac någonsin skulle kunna återfå åtminstone en del av den stjärnglans, som förr i tiden varit synonymt med märket.
LYXBILSKRIG I EUROPA
I 90-talets Tyskland uppstod något av ett lyxbilskrig. Tidigare vardagsbilar som Audi och BMW blev hotfullt farliga för Mercedes-Benz. På andra sidan kanalen höll det anrika Rolls-Royce på att gå under och ta med sig Bentley i djupet. I ett obevakat ögonblick köpte Volkswagen-koncernen (Audi, Volkswagen, Skoda, Seat) Rolls-Royce fabriken i England mitt framför näsan på BMW!
Skrattar bäst som skrattar sist heter det ju. Rätten till namnet Rolls-Royce ägdes av flygmotorfabriken och hade inte ingått i köpet!
BMW halade snabbt upp checkhäftet! Nu var produkten Rolls-Royce i händerna på Volkswagen, men namnet ägdes av BMW. Med utgången av 2002 fick inte Volkswagen längre tillverka bilar med namnet Rolls-Royce! Då köpte man det för andra gången avsomnade lyxbilsmärket Bugatti. Hos Volkswagen är tanken att sälja Bentley som den dyra lyxbil den är, men komplettera uppåt med Bugatti inom en snar framtid.
På årets Detroitsalong visade BMW upp sin helt nykonstruerade Rolls-Royce med imponerande former, men kanske inte så vackra. Under huven återfinns en V-12 motor på 6,75 liter och 453 hk. Priset är 3,8 miljoner.
För att möta denna utmaning säkrade Mercedes-Benz sig om namnrättigheterna till det forna tyska lyxbilsmärket Maybach! Redan vid introduktionen hösten 2002 kom Maybach i två versioner - en kort och en lång version - som båda har en V-12 motor på 5,5 liter och 551 hk med hjälp av dubbla turboaggregat. Pris 3,2 respektive 3,8 miljoner.
CADILLAC SIXTEEN GÖR ENTRÉ
Skulle Cadillac därmed för alltid vara förpassad till skuggorna? Onekligen såg det ut som att Cadillac skulle spela i samma division som Mercedes-Benz och BMW, och saknas i elitskiktet.
Så slogs dörrarna upp till Detroit-salongen och överraskningen var ett faktum! Cadillac Sixteen är visserligen "bara" en conceptbil - ännu, men det var även Maybach från början (den nya Rolls-Royce hade måhända också mått bra av att låta publiken först säga sitt - före produktion).
I skuggorna syns konturerna av Maybach och Rolls-Royce med sina V-12 motorer på 453 hk respektive 551 hk. Och istället för 5,5 liter respektive 6,75 liters motorvolym bländas vi alla av ljusglorian runt Sixteen. Under den väldiga motorhuven tronar en blank, vackert exponerad V-16 motor på 13,6 liters volym, utvecklande 1000 hk vid 6000 v/min! Här behövs inga turboaggregat! Istället gäller den välkanda amerikanska tesen "inget kan ersätta motorvolym" och med sina 13,6 liter når man det ofattbara vridmomentet av 1356 Nm vid 4300 v/min!
Den 16-cylindriga motorn är i sig en milstolpe, byggd helt i aluminium och väger 29 kg mindre än den V8 på 8,1 liter som sitter i nya Chevrolet Avalanche!
Bränsleförbrukningen är inte heller något att oroas över, även om den som har råd att köpa Sixteen (om och när den börjar serietillverkas) troligtvis också har råd med bränslet. Sixteen arbetar 65% av sin tid med bara 4 cylindrar, 30% med 8 cylindrar och bara 5% med 16 cylindrar, exempelvis vid någon snabb manöver eller helt enkelt när man vill ha lite extra kul!
Motorn startar alltid med alla 16 cylindrar och arbetar så på tomgång. När körningen påbörjas kopplas bilens "DoD"-system in och väljer 4, 8 eller 16 cylindrar allt efter behov. Cadillac tillverkade en V8 för drygt 20 år sedan som använde 4, 6 eller 8 cylindrar, men den motorn blev ingen succé och produktionen upphörde efter några år. När nu Cadillac återkommer med konceptet kan vi utgå från att man verkligen lärt sig av forna misstag.
Den här motorn är dessutom på sätt och viss planerad för produktion! I "halv" version, det vill säga som V8-motor kommer den att masstillverkas med start 2004 i en del av GM:s bilar av 2005 års modell.
ENDAST DET BÄSTA GOTT NOG
I Cadillac Sixteen blandas ny och nästan bortglömd teknik med varandra. Produktchefen Bob Lutz menar att man använt det som är bäst.
Längst fram återfinns det mesta av alla hjälpsystem som annars effektivt brukar dölja motorn. Bakom dessa återfinns själva motorn, ren, blank och förföriskt snygg. I princip hela motorn återfinns bakom framvagnen!
Givetvis är den 13,6 liter stora motorn längsmonterad och den driver på bakhjulen. Motorn förresten, har fyra överliggande kamaxlar men bara två ventiler per cylinder. Hos Cadillac noterar man att 32 ventiler krånglar mindre än 64 ventiler. Med andra ord maximal tillförlitlighet och man når ju ändå 1000 hk, så varför göra motorn onödigt komplicerad?
Karossen är inte självbärande. Men bilen har inte heller någon ram i egentlig mening. Istället har man använt ett gammalt koncept av typ tunnelram som löper i längsled i bilens mitt. Förutom drivlinan har man förpassat även allt annat in i denna tunnel som skapar en slät undersida och har gjort det möjligt att bygga en förhållandevis låg bil på 139 cm.
Sixteen är en 4-sitsig, 4-dörrars personbil på drygt 567 cm i längd och 203 cm i bredd. Den väger cirka 2.270 kg.
Dess gigantiska framparti har en tvådelad motorhuv som öppnas från sidorna, precis som på 30-talet. En skillnad är dock att man på Sixteen trycker på en knapp för att öppna eller stänga de eldrivna luckorna.
Vertikalt placerade är fyra högintensitets strålkastare - på varje sida, dessutom kompletterat med dimljus/parkeringsljus.
Den överdådiga inredningen kännetecknas av handsydd läderklädsel, äkta träinläggningar, mattor av äkta silke och en klocka från Bvlgari, centralt placerad ovanför den stora golvkonsolen. Växelväljaren påverkar nu automatlådan helt elektriskt.
Cadillac Sixteen har en djärvare formgivning än både Maybach och Rolls-Royce, men den är absolut inte verklighetsfrånvänd. I princip skulle Sixteen kunna gå i produktion utan att man ändrar någonting! Inte ens de 24 tum stora hjulen, som på bild gör att bilen inte ser så stor ut. Vänta bara tills Du ser den i verkligheten!
Cadillac-folk sticker inte under stol med, att Sixteen byggts med utgångspunkt att inte bara slå alla andra märken på marknaden. Den skall vara så överlägsen, att andra inte ens försöker överträffa den! Om Sixteen någonsin skulle gå i produktion, så torde också priset med vilja överträffa alla andras. Och varför inte?
Dess teknik, motorstyrka, kvalitetsarbete, inredning och inte minst designen talar sitt tydliga maktspråk. Sixteen accepterar inga utmaningar - the King is back!